In augustus was ik in Californië waar ik Google bezocht, een buitenkansje! Ik had een afspraak met Jan, een softwareontwikkelaar bij Google die ik al jaren ken omdat het de beste vriend van mijn zoon is. Jan werkt nu een maand of zes bij Google.
Google is een gewilde werkgever, maar de selectie is streng: alleen de besten komen er binnen, de rest valt af tijdens de sollicitatieprocedure.
Van Jan leerde ik veel over de manier van werken bij Google. Google werkt met kleine ontwikkelteams: 5 tot 15 personen per team. Een softwareontwikkelaar kan ook teamleider worden. De ingenieurs in het team zijn samen verantwoordelijk voor de architectuur, maar de teamleider is uiteindelijk eindverantwoordelijk.
Een snelle blik op de afdelingen
Bijna iedereen die bij Google werkt, is ingenieur en er zijn maar weinig managers. Dat heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. De structuur is als volgt: een leidinggevende werkt met maximaal 10 teamleiders. Elke teamleider werkt met zijn eigen team. Naast de teamleiders, is er vaak een productmanager. De productmanager heeft geen team, maar is verantwoordelijk voor de klanten, de prioritering en de levering van de producten.
Ik mocht een snelle blik werpen op de afdeling waar Jan werkt. Het was natuurlijk niet toegestaan om foto’s te maken. De mensen in de teams zitten dicht bij elkaar. Niet zoals wij gewend zijn met de gezichten en beeldschermen tegenover elkaar, maar in een soort vierkant met de beeldschermen aan de buitenkant en de ruggen naar elkaar toe. Dit geeft meer concentratie en de mensen kunnen gemakkelijker op elkaars scherm meekijken. Jan vertelde dat als je een code schrijft, deze zorgvuldig beoordeeld wordt nadat hij getest is. Elke ontwikkelaar is verantwoordelijk voor zijn eigen tests. Slechts enkele mensen ontwikkelen het kader voor de testomgeving.
Tenminste één andere persoon moet je vertellen dat je code er goed uitziet. Daarnaast moet de code ook beoordeeld worden door iemand die eigenaar is van de codebase, en iemand die veel ervaring heeft in de specifieke programmeertaal. Als de ontwikkelaar zelf al aan die voorwaarden voldoet, zijn extra goedkeuringen niet nodig.
Transparantie binnen de teams
De meeste ontwikkelaars zijn aangesloten op een SRE team. Dit team is verantwoordelijk voor de releases in de productie. Zij zorgen ervoor dat de software geleidelijk uitgerold wordt, beginnend met een paar gebruikers, dan een paar honderd en een paar duizend en uiteindelijk naar alle gebruikers. Ze lossen ook de productieproblemen op en weerhouden de ontwikkelingsteams ervan om te veel functionaliteiten te introduceren op hetzelfde moment. Omdat alles zo transparant is, kan je zien wat er om je heen gebeurt. Dit creëert een natuurlijke werkdruk. Maar het is aan de mensen zelf hoeveel druk ze op zich willen nemen.
Er is veel openheid. Jan kan zien wie welke code heeft geschreven en hoeveel hij of zij heeft geproduceerd. Jan kan ook op zijn telefoon zien in welk team andere mensen zitten, wie hun teamleider is, wie de manager is van die teamleider, etc.
Twee keer per jaar wordt er uitvoerig geëvalueerd, waarbij je ook om promotie kunt vragen. Niet je teamleider, maar je mede-teamleden mogen hier over beslissen. Dus als je je werk goed doet en je team dit erkent, stemmen ze daarmee in. Ook dit proces is erg transparant.
Digitale communicatie
Je opleiding en werkervaringen bepalen meestal op welk niveau je wordt aangenomen. Jan is level 3. Bachelors komen binnen op niveau 1 of 2, Masters op 3 en heb je je PhD dan kom je binnen op niveau 4. Vier jaar ervaring bij Google is meer waard dan een PhD titel in informatica, volgens Jan.
Als je wilt overstappen naar een ander team, hoef je alleen maar toestemming te vragen aan het team dat je wilt versterken. Volgens Google blijven mensen meer gemotiveerd op deze manier, als ze vrij zijn om te verhuizen naar een ander team.
Er zijn niet veel officiële meetings, maar er is wel veel communicatie. E-mail, chat, video conferenties met andere locaties. Sommige teams houden georganiseerde stand-up meetings. Elke week komt het management op het podium. Ze vertellen dan over nieuwe producten, diensten en de markt. Volgens Jan is dit erg belangrijk binnen een grote organisatie als Google. De presentatie duurt meestal een uur. Mensen kunnen online vragen stellen, waar dan op gestemd wordt en de meest populaire worden beantwoord na de presentatie.
Google is gestopt met de ontwikkelingsafdeling in China. Het risico van infiltratie door de Chinese overheid wordt hoog ingeschat. Er werken wel veel Chinezen bij Google.
Thank God it’s Thursday
Google heeft een “Thank God it’s Friday” borrel op donderdag. Het is de oorspronkelijke vrijdagmiddagborrel, maar binnen Google is het niet handig om dat op vrijdagmiddag te doen, omdat collega’s aan de andere kant van de wereld dan al aan het weekend begonnen zijn. Iedere donderdag kunnen zij presentaties van de andere teams van over de hele wereld bekijken, met een hapje en een drankje. De teams vertellen elkaar hoe succesvol een introductie is geweest, hoe de ontwerpfase was, de release etc.
Alle computers worden volledig beheerd door Google. Alleen deze computers hebben toegang tot het Google netwerk. Verdachte handelingen worden gemonitord en op het stelen van code of het achterhalen van privé gegevens staat ontslag op staande voet.
Google zorgt goed voor z’n personeel. Vanuit de stad rijden comfortabele touringcars naar Mountain view. Er is uiteraard Wi-Fi in de bus, zodat de collega’s alvast kunnen beginnen met werken☺. Op iedere etage in het gebouw bevinden zich kleine keukens met allerlei gratis etenswaren zoals graanrepen, snacks, fruit, sappen, koffie, thee, etc. Je kunt ontbijten, lunchen en dineren op kantoor. Allemaal gratis. Je kan bowlen, dansen, schaken en gewoon relaxen in de schaduw op het terrein. De meeste dingen zijn gezond, makkelijk te recyclen, met genoeg mogelijkheden om afval te scheiden en je handen te desinfecteren.
Genoeg stof om over na te denken! Erg inspirerend om de rondleiding bij Google te krijgen en ik denk zomaar dat we bij Priva in De Lier nog wel eens wat terugzien van al die goede ideeën..