Eva: Meiny, jij bent een echte verbinder als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationalisering. Jij bent degene die het thema Sustainable Urban Delta in het leven hebt geroepen. Vertel ons daarvan!

Excellentie. Geachte aanwezigen.

Stelt u zich voor …

Het jaar 2050 … 80% van alle mensen leeft in enorme metropolen. Er zijn ruim 50 Megacities met meer dan 10 miljoen inwoners. Van New York, Caïro, Mumbai tot Jakarta en Shenzhen. Allemaal steden die liggen aan een delta. Kwaliteit van leven is belangrijker dan economische groei. Daarom zijn deze steden ook de grootste aanjagers van verduurzaming en radicale innovaties. Broedplaatsen van de shared economy. En de technologie maakt het ook gewoon mogelijk: Telemedicine, Nanotechnologie, High Tech Food, 3D-printing, Robotics, Smart Mobility, The Internet of Everything, Zonne-energie, Sharing-platforms, online leren, online kopen en online werken.

2050 … De bestuurders van deze grote wereldsteden komen graag naar Nederland. Al jarenlang is Nederland een trendsetter en een groot voorbeeld van een goed georganiseerde, schone, slimme en innovatieve maatschappij zonder allerlei wetten en regeltjes. Compleet ‘self supporting’. We leven met het water, de lucht is schoon, energie is gratis, er is slimme mobiliteit en het eten is héél gezond en informatie is overal om ons heen. Dus hebben we meer tijd om ons te organiseren. En we moeten wel, want er is geen centrale overheid meer. Alles is gedecentraliseerd. Mensen leven in communities. Afhankelijk van hun eigen eco-systeem. Het voorbeeld van een circulaire economie! De Megacity Nederland is een Duurzame Stad in de Delta.

Wat is er gebeurd?
2016 … Het werd het jaar van de grote ommekeer waarin onze minister-president Mark Rutte besloot een groene revolutie te ontketenen. Een revolutie met grote gevolgen. Waarom? Omdat de belangen groter zijn dan partij politiek. Het gaat om de toekomst van ons land.

Dus stoppen we vanaf nu geen energie meer in het verminderen van de regeldruk of allerlei bestuurlijke drukte. Daar is helemaal geen tijd meer voor. Want het ontstaan van een nieuw tijdperk gebeurt al voor onze ogen. Alles wat geen waarde meer toevoegt houdt gewoon op te bestaan. Denk aan winkels, banken, verzekeraars… En wat dacht u van de beurs … Zelfs de wereld van de fossiele energie verliest haar waarde. Steeds groter wordende metropolen gaan het tempo van verduurzaming opvoeren en de technologische doorbraken zetten binnen nu en 10 jaar de hele wereld op zijn kop.

Maar vandaag draait ons sociale stelsel nog steeds op gas. Is wet – en regelgeving gebaseerd op de oude economie. Krijgen integrale innovaties geen subsidie omdat ze niet binnen de grenzen van een sector vallen. En wordt Nederland geregeerd door boekhouders met jaarbudgetten. We hebben dus een missie én een visie nodig, waar iedereen achter staat.

Nederland heeft internationaal een toppositie als een Sustainable Urban Delta. Dat willen we gezamenlijk uitdragen en uitbouwen door verbindingen te leggen met andere metropolen in de wereld. Dát is onze missie.

Excellentie:

Ik wil u vragen de leider te zijn die achter deze missie gaat staan. Er zijn namelijk maar vier zaken nodig om het beeld van 2050 realiteit te maken:

1. Een klein team van inspirerende mensen – zonder eigen agenda – laten werken aan een vijfjarige strategie met business case

2. voor een nieuw referentieproject in Nederland dat ons internationaal op de kaart zet bij alle grote steden én dat gerealiseerd wordt door Nederlandse bedrijven, die dit al aantoonbaar kunnen doen

3. en mogen realiseren in een regelvrij stukje Nederland, zonder algemene rekenkamer en zonder aanbestedingsregels

4. begeleid door een Sustainable Urban Delta commissaris die los staat van partijpolitiek, provinciale en stedelijke belangen en óver de regeringsperioden heen deze missie kan helpen realiseren!

Excellentie: als u de huidige kabinetten kunt managen, dan kunt u dit zeker. Hier krijgen we allemaal weer energie van!

2016 … Nederland is vandaag de Groenste stad ter wereld. Zie alleen hier al de honderden ondernemers die onderdeel zijn van de nieuwe economie met hun duurzame integrale oplossingen. Dit is waar Nederland goed in is. We kunnen al zoveel voorbeelden laten zien van slimme, efficiënte en integrale oplossingen binnen al onze Topsectoren. Nederland. Waar stad en land verweven zijn. En er antwoorden zijn op vragen waar al die sterk groeiende metropolen mee worstelen. En als we die metropolen een handje helpen, creëren we een nieuw verdienmodel en een samenleving waarin jonge, talentvolle mensen vanuit de hele wereld graag willen wonen en werken.

14 april 2016 … Vandaag mag ik onze minister-president Mark Rutte introduceren als minister president van Nederland: een Sustainable Urban Delta. Het is een visie op de toekomst van Nederland, een visie die inspireert en verbindt. Ik geef graag het woord aan onze minister president!

Dank u wel.