Momenten die ertoe doen

We hebben allemaal momenten in ons leven die bepalend zijn geweest voor wie we nu zijn en waar we nu staan. Momenten die er echt toe doen. Op zo’n moment zelf realiseer je je lang niet altijd de impact van wat er gebeurt, vaak blijkt pas achteraf hoeveel invloed iets heeft gehad.

Soms heb je zelf de regie in handen en soms moet je die aan anderen laten. Dat laatste valt voor een ondernemer niet altijd mee. En een enkele keer valt het je toe. Dat zijn cadeautjes!

In dit overzicht vind je kleine en grote momenten die allemaal op een bepaalde manier van invloed zijn geweest op wie ik nu ben. Het zijn momenten om stuk voor stuk dankbaar voor te zijn.

0

6 december 2016 – PhD Sander

Een hele speciale dag vandaag. Onze zoon Sander heeft zijn verdediging voor zijn PhD waar hij de afgelopen jaren hard aan heeft gewerkt bij AMOLF in Amsterdam. De titel van zijn onderzoek luidt: “Quantifying limits and losses in nanoscale photovoltaics”. Na alle vragen van de verschillende professoren komt dan eindelijk het verlossende woord. Sander slaagt; CUM LAUDE!

November, 17 2016 – Opening Priva Inc.

Vandaag is de officiële opening van het nieuwe kantoor in Camrillo, Californië! De opening is buiten op de parkeerplaats, met een Nederlandse food truck uit LA en een lokale BBQ catering. Dit kantoor zal zich vooral focussen op de Soft fruit markt in Californië. Wij kijken er naar uit om samen te werken met de lokale growers en zijn hard bezig met het opbouwen van het team. Maarten, General Manager van Priva Mexcio, is sinds vandaag de nieuwe GM van dit kantoor en zal in de zomer van 2017 verhuizen naar Californië.

0

14 juni 2016 – Greentech Innovation Award

De Priva Kompano bladbreekrobot luidt een nieuw tijdperk in voor de internationale glastuinbouw’, aldus de jury van de Greentech Innovation Award. Reden genoeg voor de jury om Priva’s ontwikkeling van de bladbreekrobot te belonen met de GreenTech Innovation Award 2016. Een prachtige hoofdprijs voor een intensief innovatietraject samen met betrokken telers!

Meet the Kompano!

14 april 2016 – Innovation Expo

Ik ben uitgenodigd om de inleiding te geven ter gelegenheid van de introductie van de Sustainable Urban Delta door minister-president Rutte. Dit is tijdens de opening  van de Innovation Expo 2016 bij EYE Amsterdam. In deze inleiding vraag ik de minister-president om achter de missie van de Sustainable Urban Delta te staan.

Na de presentatie word ik ook nog geïnterviewd door RTLZ voor het televisieprogramma toekomstmakers. Hierin vragen zij mij naar mijn visie op de Sustainable Urban Delta.

9 maart 2016 – AACSB Influential Leader 2015 award

Op 22 september 2015 publiceerde AACSB een lijst van 100 ‘influential leaders’. Zeer vereerd dat ik daartussen sta! Op 9 maart 2016 ontvang ik een mooie Award van de Rotterdam School of Management en geef ik een lezing over innovatie binnen familiebedrijven.

Op de foto met Steef van de Velde (Dean of RSM) en Justin Jansen (Professor of Corporate Entrepreneurship RSM)

0

27 Oktober 2015 – Green Dragon Lake

Priva heeft samen met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid een integrale duurzame strategie ontwikkeld voor Green Dragon Lake, een stadsdeel van Beijing. Dit plan is tijdens het staatsbezoek door mij gepresenteerd aan koning Willem-Alexander en een vertegenwoordiging van China Development Oriënt, een aan de Chinese Development Bank gelieerd ontwikkelingsbedrijf.

18 mei 2015 – Nieuwe Kampioen

Priva wordt uitgeroepen tot ‘Nieuwe Kampioen’ door Het Financieele Dagblad. De jury is onder de indruk van het vermogen van ons bedrijf om ook in crisistijd te blijven investeren in innovatie! Het leverde een mooi krantenartikel op!

7 april 2015 – Hannover Messe

Op de Hannover Messe presenteert de Topsector Energie in het Holland Paviljoen het thema ‘Holland: Sustainable Urban Delta’. Het is heel bijzonder dat FME (Hans van der Spek) en Topsector Energie (Manon Jansen) mijn verhaal over de Sustainable Urban Delta -tijdens de Hannover Messe- hebben vertaald naar markt en toepassing.

In het centrale Holland Paviljoen worden allerlei integrale oplossingen en innovaties getoond rond een aantal vraagstukken van groeiende metropolen.

0

1 april 2015 – Comité voor Ondernemerschap en Financiering

Dit comité is in 2011 opgericht als vervolg op de Raad voor Microfinanciering. Samen met Koningin Maxima en de andere leden van het comité zetten we ons in om het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf met als focus het kleinbedrijf in Nederland te versterken met al onze kennis, ervaring en netwerken. De leden zijn Harold Goddijn (voorzitter), HMK Máxima, Diederik Laman Trip, Occo Roelofsen en ik.

16 maart 2015 – 12,5 jaar in dienst

Ik ben vandaag 12,5 jaar in dienst! Ik word verrast met een ontbijt met champagne. Waar ik niet op gerekend had, was dat alle collega’s er bij waren. Zelfs mijn gezin was er! Werken bij een familiebedrijf heeft zo zijn charmes 🙂

0

23 oktober 2014 – Sustainable Urban Delta lancering

Mijn website is live! Op deze plek verzamel ik parels van de Nederlandse economie, die samen een groot referentieproject zijn voor de BV Nederland! Nederland heeft weer een gezamenlijke ambitie nodig, een thema dat inspireert en ook de topsectoren echt verbindt! Alleen zo kunnen we internationaal een statement maken, excelleren op één thema: het creëren van een toekomstgericht en maatschappelijk verantwoord leven in een Sustainable Urban Delta.

25 september 2014 – Priva 55 jaar

Op 25 september 2014 bestaat Priva 55 jaar! Ook is mijn vader Jan Prins, de oprichter van Priva, 80 jaar geworden. Tijd voor een feestje met alle collega’s, partners en familie!

0

1 april 2014 – Premier Rutte

Op dinsdag 1 april brengt minister-president Rutte een bezoek aan Dynaplant en Priva. De minister-president laat zich informeren over de vorderingen van een project in China, waar Priva als partner bij betrokken is. Dit betreft een project met GC Flowers om het grootste bloemenpark ter wereld te ontwikkelen in Guangzhou. Hierbij zijn ook bloembollenkwekers en handelaren betrokken. Ze zijn – samen met de minister-president – op bezoek bij Priva.

30 januari 2014 – MVO Lezing

Op 30 januari 2014 geef ik een lezing bij MVO Nederland in verband met het 10-jarig bestaan van MVO Nederland. In het bijzijn van Koning Willem-Alexander mag ik mijn visie geven over Nederland als de groenste stad van de wereld en hoe we daar als land ons geld mee kunnen verdienen.

0

2013 – Reizen

In 2013 ben ik voor het eerst voor langere periodes op reis. Op die manier lukt het me om niet alleen onze kantoren en klanten te bezoeken, maar juist ook om nieuwe contacten te leggen en nieuwe markten te ontdekken. Zo reis ik naar Zuid-Korea, Mexico, California, Michigan, Canada, China, Taiwan en Japan.

6 Oktober 2013 – Brazilië

In de week van 6 tot 12 oktober reis ik naar Brazilië. Ik ben uitgenodigd door de minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) om met haar mee te gaan als zakelijk missieleider. Ik ben nog nooit eerder met een missie mee geweest en ook nog nooit eerder in Brazilië geweest. Een bijzonder leerzame reis in alle opzichten.

0

27 juni 2013 – Diploma

Laura haalt haar diploma voor International Hotel Management op de NHTV in Breda. Na haar mbo studie Hospitality Management aan het Eurocollege in Rotterdam is zij het versnelde traject ingegaan op de NHTV. Na drie jaar studeert zij hier af op hbo niveau.

30 april 2013 – Kroning van Koning Willem-Alexander

De leden van de Adviescommissie krijgen een officiële uitnodiging om bij de kroning aanwezig te zijn. Dat was toch wel heel bijzonder. Wij behoren tot de 500 gasten die het Koninklijk Huis mocht uitnodigen. De plechtigheid is heel mooi. Vooral de toespraak van de Koning raakt iedereen. Tweeduizend mensen in de kerk en je kan een speld horen vallen. Aan het eind van de middag is er in het Paleis op de Dam een uur durende receptie voor de leden van de Staten-Generaal en andere genodigden. Wandelend achter elkaar richting de receptie, loop ik langs de credenstafel in de Nieuwe Kerk. De grondwet is ondertussen weg, maar de drie symbolen van koninklijk gezag en waardigheid liggen er nog: de kroon, de scepter en de rijksappel.

0

6 december 2012 – Bezoek Adviescommissie Water

Prins Willem-Alexander brengt donderdag 6 december 2012 een werkbezoek aan Priva. Dit is voor (bijna) alle collega’s een enorme verrassing! De prins is voorzitter van de Adviescommissie Water, waar ik zelf ook lid van ben. De commissie vergadert deze keer bij Priva en uiteraard mogen we de prins en het gezelschap rondleiden door de Priva Campus.

8 november 2012 – Meiny 50 jaar!

Op 8 november 2012 word ik 50 jaar! Om dat te vieren pakken mijn collega’s groots uit bij Priva. Met een smoes van mijn dochter Laura word ik ‘s morgens vroeg naar Priva gelokt. Ik word opgewacht door een heraut en al mijn collega’s staan in het Atrium te zingen. Bovendien is er een gigantische taart! Gelukkig is deze leuke verassing gefilmd.

0

11 oktober 2012 – Verwey – Jonker/SER lezing

Samen met oud-politica Femke Halsema en filosofe Marli Huijer geef ik op 11 oktober 2012 de Verwey-Jonker lezing bij de Sociaal Economische Raad in Den Haag. Het thema is ‘goed leven in crisistijd’. In deze lezing ligt al de basis besloten van het Sustainable Urban Delta gedachtegoed.

11 september 2012 – Afstuderen

Sander studeert cum laude af aan de Universiteit van Utrecht in Natuurkunde. Na een zes jaar durende studie mag hij zich MSc noemen! Hij gaat nu promoveren op zonnecellen en nanotechnologie bij FOM Institute AMOLF.

16 mei 2012 – Paul 50 jaar!

Paul wordt 50 jaar op 17 mei! Laura verrast hem samen met de familie op de avond voordat wij op zakenreis vertrekken naar China. Omdat Paul loods is en wij aan de waterweg wonen had Laura een mooi spandoek gemaakt voor de boten die voorbij varen.

0

2011 – Adviescommissie Water

Ik word in 2011 lid van de Adviescommissie Water.  De Adviescommissie Water adviseert, gevraagd en ongevraagd, de Minister van Infrastructuur en Milieu. Tot de kroning in 2013 is Prins Willem Alexander de voorzitter van deze Commissie. Het is een zeer interessante periode waarin ik veel heb geleerd over onze eeuwigdurende strijd tegen het water. Maar ook over de kwaliteit van ons drinkwater, het oppervlaktewater en nieuwe innovaties.

13 oktober 2011 – California

Voor het eerst op onderzoek in Californië. Gaat de staat Californië echt het gebruik van methylbromide verbieden? Een enorme mijlpaal en kans voor Priva omdat kwekers dan niet meer in de grond kunnen telen, maar over gaan op substraatteelt. Het begin van serieuze waterbesparing! Op pad met Heiner Leith, professor UC Davis.

0

4 juni 2010 – TEDx

Samen met Brigitte Paulissen, Cabaret Coach en Storyteller, sta ik in juni 2010 op het podium van TEDx Rotterdam met als onderwerp ‘Greenhouses energize the city’.

0

25 november 2009 – Priva wint WNF Award

Op 25 november 2009 wint Priva de eerste CleanTech Star van het Wereld Natuur Fonds. De prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken voor het gebruik van schone energie in de technologiesector. Het WNF kent de award toe aan Priva vanwege de bijdrage die Priva levert op het gebied van innovatie, economisch potentieel en CO2-reductie.

0

18 november — 21 november 2009 – Dario Fo 11 Kernenopera

Het atrium van onze Priva Campus wordt voor een week omgetoverd in een schitterend theater waar vier avonden lang voor een uitverkochte zaal een indrukwekkende opera over ons familiebedrijf wordt opgevoerd: Vlammen, De Lier en de wereld. Ook een aantal collega’s van Priva doet mee in de productie. De componist van de opera, Bob Zimmerman, noemt het atrium ‘de mooiste concertzaal van Nederland’!

12 november 2009 – APG Amsterdam

APG organiseert een seminar ter gelegenheid van de opening van het nieuwe kantoor ‘Symphony’ op de Zuidas in Amsterdam. Het thema is verantwoord beleggen. APG werkt vanuit het principe van duurzaam en innovatief pensioenvermogensbeheer. Ik debatteer samen met Friso van Oranje en Rob Lake.

0

8 oktober 2009 – Reims

Op 8 oktober 2010 word ik samen met Paul uitgenodigd om naar Maison Veuve Clicquot te komen in Reims, Frankrijk. Dit champagnehuis is de sponsor van de ‘Zakenvrouw van het Jaar’ prijs en alle zakenvrouwen hebben hier een eigen wijnrank!

25 september 2009 – Priva 50 jaar

25 september 2009 bestaat Priva 50 jaar! Daarnaast wordt mijn vader Jan Prins, oprichter van Priva, 75 jaar. Groot feest in het atrium van Priva.

0

31 juli 2009 – Varend Corso

Als Zakenvrouw van het Jaar 2009 heb ik de eer om het Varend Corso Westland te openen. Het Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend evenement dat honderdduizenden bezoekers trekt.

3 juni 2009 – Bezoek Balkenende

Voorafgaand aan een vergadering van het Innovatie Platform bij Priva brengt de toenmalige premier Balkenende een werkbezoek aan de Priva Campus. “Het verbaast mij totaal niet dat de Zakenvrouw van het Jaar een Westlandse is. Meiny Prins is met haar bedrijf Priva een boegbeeld van Westlandse waarden. Ze bouwde een familiebedrijf uit op basis van realisme en een respectvolle omgang met mens en milieu.”

0

27 mei 2009 – President van Chili, Koningin Beatrix en Prinses Maxima

Op 27 mei 2009 ben ik te gast op de Universiteit van Wageningen. Na het bezoek een lunch samen met Koningin Beatrix, Prinses Maxima en de op staatsbezoek zijnde Chileense president Michelle Bachelet. Het hoge gezelschap toont veel interesse in wat Priva kan betekenen op het gebied van waterhergebruik en energiebesparing.

26 maart 2009 – Taart van de burgemeester!

Sjaak van der Tak, burgemeester van het Westland, komt samen met wethouder Duijvestijn ‘op de koffie’ bij Priva om mij te feliciteren met mijn titel Zakenvrouw van het Jaar 2009. En natuurlijk neemt hij taart mee, voor iedereen!

24 maart 2009 – Zakenvrouw van het Jaar zijn we met elkaar!

De ochtend na de bekendmaking roepen we alle collega’s bijeen in het Atrium van de Priva Campus om het grote nieuws te delen. Er hangt een enorm spandoek voor mij in de hal. Als ik de trap afkom, stijgt een spontaan applaus op! Zakenvrouw van het Jaar ben ik niet in mijn eentje, dat zijn we met elkaar!

0

23 maart 2009 – Prix Veuve Clicquot 2009

Ik neem op 23 maart 2009 de ‘Prix Veuve Clicquot 2009′ in ontvangst. Deze prijs, beter bekend onder de titel ‘Zakenvrouw van het Jaar’, wordt jaarlijks in 17 landen toegekend en heeft als doel vrouwelijk ondernemerschap en vrouwelijk management te stimuleren. De prijs ontvang ik uit handen van Europees Commissaris Neelie Kroes in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

0

30 oktober 2008 – China

Mijn eerste zakenreis naar China. Ik ga op bezoek bij ons kantoor in Beijing en een aantal klanten. Sindsdien ben ik ieder jaar op reis in China.

0

November 2007 – Priva Campus

Drie thema’s zijn belangrijk voor mij: new business, strategie en de Campus. De Priva Campus was de realisatie van mijn droom om die divisies samen te brengen en er uiteindelijk één bedrijf van te maken in één waanzinnig gaaf gebouw. En dat gebouw is er in 2007 gekomen. De Campus ademt alles wat we bij Priva belangrijk vinden. Het is ons visitekaartje, maar ook ons thuis.

0

September 2002 – Career switch

Ik treed in dienst bij Priva, het bedrijf van mijn vader, als directeur strategy & new business. Priva is een Nederlands familiebedrijf dat o.a. klimaat- en procesautomatisering levert voor de glastuinbouw en voor gebouwen. Het bedrijf is op dat moment gevestigd te De Lier en in Delft, maar kent ook nog andere activiteiten in Nederland.

27 juli 2002 – Een puppy!

We hebben een puppy! Een mooie Leonberger, daar zijn er maar 800 van in Nederland. Hij groeit 1 kilo per week en heet Balou. Het is wel even wennen, zo’n ‘derde kind’. Uiteindelijk zal Balou 83 kilo wegen!

0

2000 – Nachtwerk

Ik heb behoefte aan meer bedrijfskundig inzicht en start met de opleiding Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mijn afstudeeronderzoek gaat over de structurele en culturele barrières als het gaat om innovatie bij het familiebedrijf. Ik mocht mijn afstudeeronderzoek uitvoeren bij Priva. Een pittige studie, het gezin en een bedrijf combineren, resulteert in vele nachtelijke uurtjes in de studeerkamer. Met heel veel steun van Paul behaal ik het gewenste resultaat. Met 2 jaar studeer ik af met prachtige cijfers.
0

23 februari 1991 – Een dochter!

Onze dochter Laura wordt geboren. Paul is nog altijd heel veel op zee, maar ziet het niet zitten om behalve Sander en mij ook zijn dochter achter te laten. Hij krijgt de kans een grote droom te verwezenlijken en ruilt zijn functie van kapitein in voor die van registerloods in Rotterdam. Na tien jaar varen komt hij thuis!

0

1990 – De Stal

In 1990 richt ik mijn eigen ontwerp- en communicatiebureau op. Eerst vanuit huis, later vanuit een verbouwde boerderij in Maasland. Het designbureau krijgt de toepasselijke naam: De Stal. Het bureau specialiseert zich in het positioneren en vormgeven van merken in de glastuinbouw. In 2005 werken er 15 medewerkers bij De Stal en verhuist het naar Rotterdam. Door samen te gaan met Proforma groeit De Stal uit tot een strategisch bureau met 25 vaste medewerkers en een netwerk van freelancers.

0

1988 – KABK

Na een paar jaar als onderwijzeres voor de klas te hebben gestaan, gooi ik het roer om en start ik een studie aan de Academie van Beeldende Kunsten. In 1988 studeer ik af.

0

12 juli 1987 – Een zoon!

Onze zoon Sander wordt geboren. Paul werkt op de grote vaart en kan promotie maken en eerste stuurman worden bij zijn werkgever Jumbo Shipping. Maar dan moet hij wel een week na Sanders geboorte al weer de zee op. Ik vind dat hij moet gaan en zo laat hij Sander en mij achter voor bijna een half jaar. Als Sander 7 weken oud is, zien we elkaar gelukkig nog in Portugal.

0

30 augustus 1984 – Trouwen!

Op 30 augustus 1984 stap ik in het huwelijksbootje met Paul Mann.

0

Januari 1982 – Voor de klas

In 1982 studeer ik af aan de Pedagogische Academie en ga aan de slag als onderwijzeres op een MAVO. Ik sta op mijn 20e voor de klas, geef aardrijkskunde en Nederlands op De Morgenster in Monster.

0

8 november 1962 – Mijn geboorte!

Op 8 november 1962 word ik, M.M.C. (Meiny) Prins geboren in Delft. Als eerste kind van Jan en Rita Prins. Later krijg ik nog een zusje Elly en een broertje Reinder.