Dicht bij de markt, dicht bij de mensen. Wie internationaal onderneemt, komt vroeg of laat voor de keuze te staan: ga ik groeien als exportgerichte organisatie of realiseer ik mijn groei door lokaal aanwezig te zijn. In mijn visie, waarin ondernemen is gebaseerd op vertrouwen, is die keuze niet moeilijk en kies ik voor dat laatste.

Vertrouwen staat of valt met lokale aanwezigheid: dezelfde taal, dezelfde tijdzone en bekendheid met de lokale cultuur. Het klinkt heel voordehandliggend, maar voordat je een organisatie omgebouwd hebt van voornamelijk exportgericht naar internationaal opererend…

Twee stappen vooruit…

Het is wel een boeiend proces. Werkelijk op alle fronten dien je internationalisering in het vizier te hebben. Natuurlijk bij sales, backoffice, service, maar ook bij personeelszaken en communicatie. In hoeverre laat je internationale vestigingen hun eigen HR-beleid voeren en hoe zorg je ervoor dat ook in China de huisstijl gevoerd wordt. Met mijn bedrijf Priva zit ik nu middenin dit proces en het is geweldig om te zien hoe stukje bij beetje, twee stappen vooruit, één stap achteruit (en soms ééntje opzij), de organisatie langzaamaan naar haar nieuwe vorm groeit: een hoofdkantoor in Nederland, en saleskantoren in alle hoeken van de wereld met, naar grootte, verschillende stadia van zelfstandigheid.

De mens centraal

Dichtbij heeft voor mij ook een andere betekenis. In een familiebedrijf als Priva staat dichtbij ook voor: korte lijnen, betrokkenheid, aandacht voor elkaar. De mens centraal stellen noemen we dat bij Priva. Vertrouwen op talent en ruimte geven aan ontwikkeling brengt het beste in de mensen boven. Niet alleen in onze eigen mensen, maar ook in de mensen van onze partners, dealers en eindgebruikers.

Klanten van het eerste uur

Laatst bezocht ik enkele van onze klanten van het eerste uur in Australië. Emigranten die behalve hun gezin, ook hun relatie met Priva meenamen naar de andere kant van de wereld en zo de internationalisering van ons bedrijf in gang zetten. Het enthousiasme waarmee ik daar werd ontvangen, was hartverwarmend. Dan is Australië wel heel ver weg, maar toch ook zo heel dichtbij. Mijn advies? Blijf altijd dicht bij de markt, maar vooral dicht bij de mensen.