“Het moet wel heerlijk zijn om hier te werken”, hoor ik regelmatig van mensen die voor het eerst de Priva Campus bezoeken. Wat mij dan treft, is dat niet het rendement van Priva als onderneming, niet het rendement van ons gebouw, maar eigenlijk het rendement van de medewerkers in deze opmerking voorop staat.

Zeepbellen-economie

‘De mens centraal’ is een beweging die ik steeds sterker voel worden. De zeepbellen die om ons heen uit elkaar knallen, de energiecrisis, de kredietcrisis, maken deel uit van een wereld gebaseerd op emotie. Mensen daarentegen zijn onderdeel van de tastbare wereld, de wérkelijke economie. En in tegenstelling tot die onwerkelijke economie van zeepbellen blijft de waarde van mensen altijd behouden!

Beursgenoteerde bedrijven worden gestuurd door de waan van de dag. Vandaag ben je wat waard, morgen niets meer. De werkelijke economie daarentegen bestaat uit familiebedrijven, bedrijven dicht bij de mensen, dicht bij de markt, bedrijven die werken met mensen als kapitaal en niet met zeepbellen. De waarde van mensen is tastbaar, voelbaar: werkelijk.

De kracht van Priva

Wat dat betreft leven we in een rare wereld. Wat is nu nog de werkelijkheid? Ik ervaar zelf onze Campus als een stukje werkelijkheid. “Het moet wel heerlijk zijn om hier te werken.” Een inspirerende omgeving waarin je met elkaar een werkelijk duurzame wereld kunt ontwikkelen, door hergebruik van materialen, door een zo laag mogelijk energieverbruik, dat is inderdaad heerlijk. Zweverig? Nee hoor, Priva staat soms met het hoofd in de wolken, maar wel altijd met beide benen op de grond: daar moet je wel groot voor zijn. We gaan dan ook uit van onze eigen kracht in het komende jaar.

Gandhi zei: “Sterkte heeft niets te maken met fysieke kracht, sterkte komt van een onverzettelijke wil”. De kracht van Priva ligt in die onverzettelijke wil van de mensen die Priva maken tot wat ze is. En daar dank ik mijn collega’s voor.