Vanmorgen moest onze hond naar de kapper. Onze hond is een fors beest: een Leonberger van ruim 80 kilo en naar de kapper gaan is, zachtjes uitgedrukt, niet echt zijn hobby. Leonbergers zijn volgens de kenners vriendelijke, kalme beesten, ze hebben geen probleem met drukte of lawaai, zijn gehoorzaam, volgzaam en onbevreesd en … laten zich zonder problemen overal mee naar toe nemen. Dat laatste geldt wat onze Balou betreft niet voor de hondenkapper.

Naar de wasserette

We moeten Balou dus met z’n tweeën wegbrengen naar de kapper. Mijn man Paul en ik. Dat lukt echt niet alleen. Balou ruikt het gewoon als hij naar de ‘wasserette’ moet (zo noemen we dat altijd) en voordat hij dan achter in de grote auto van Paul zit … Dus oude spijkerbroek aan en Balou een zetje geven.

Bij de kapper zijn twee mensen bijna vier uur met dat arme beest bezig, en al die tijd moet hij stil blijven staan. Ik begrijp wel dat hij er een hekel aan heeft. Dus in de auto is één ding, maar bij de kapper er weer uit is een volgende opgave. Dat beest kruipt helemaal achterin tegen het tussenschot en ik moet er dan achteraan kruipen om hem bij zijn voorpoten te pakken. Dan trekken we hem stukje voor stukje naar voren en tillen we Balou met z’n tweeën uit de auto. En dan gaat hij opnieuw vol in de ankers. Stukje tillen, stukje vooruit slepen, stukje tillen weer, nog een stukje vooruit slepen en dan bij het laatste eindje geeft hij het op. En het bijzondere is dat als hij eenmaal binnen is dat hij dan zelf de wasbak instapt. Dan geeft’ie zich als het ware over. En terug is natuurlijk een makkie, dan loopt hij zelf weer naar de auto.

Parallel met Nederland

De parallel naar de situatie in Nederland: hoe moeilijk grote dingen die eigenlijk niet willen, in beweging te krijgen zijn. Ik heb de afgelopen jaren, samen met anderen, getrokken en geduwd aan initiatieven, nieuwe ontwikkelingen en kansen voor Nederland. Maar veel bestuurders en ambtenaren trekken zich angstig terug tegen het hondenhek van mijn auto: ze willen niet gewassen worden. Moet ik nu mijn ouwe broek weer aantrekken en ze op mijn knieën aan hun broekspijpen naar buiten trekken?