We maken ons drukker om de 500 euro die we straks misschien allemaal extra moeten betalen in verband met de kredietcrisis dan om de 40 procent verlies aan biodiversiteit op de wereld en de enorme problemen met bruikbaar water die eraan gaan komen. Daar sluiten we nog steeds onze ogen voor.
Het frustrerende is dat in Nederland alles zo lang duurt. Dat zou ik willen veranderen. Dat is mijn drive. Maar het kan niet zonder de overheid. De overheid moet veel meer een aanjaagrol vervullen, zodat de ambities worden opgeschroefd.

Ministerie van Energie en Milieu

Er is vooral ook bestuurlijke innovatie nodig. Te beginnen bij de departementen. Er zou één ministerie van Energie en Milieu moeten komen, in plaats van de huidige drie die er zijdelings mee bezig zijn. Zo’n ministerie heeft het vermogen om processen bij elkaar te brengen en dynamiek los te maken, en investeringen in duurzaamheid stimuleert in plaats van belast of afremt, en eenmaal ingezet beleid een tijd volhoudt in plaats van na een tijdje afbreekt.

Regelvrij stukje

Wij beginnen bij Priva niet eens meer aan het aanvragen van subsidies voor projecten. Het zijn alleen maar eindeloze, tijd- en energie vretende procedures. Wat ik het liefst zou willen, is dat dit kabinet ons een regelvrij stukje Nederland geeft, zodat we kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is en dat het werkt. Ik zou dolgraag gewoon ergens in Nederland met een proefstukje beginnen.