Maart 2010. Het Wereld Natuur Fonds publiceert het rapport ‘Water – een kostbaar goed’. Na het toekennen van de CleanTech Star kijken we uiteraard met extra aandacht naar de uitingen van het WNF.

In het rapport wordt de watervoetafdruk berekend voor tal van dagelijkse producten. Het rapport bevestigt mijn visie op de toekomt: niet het energietekort wordt het grootste wereldprobleem, maar een gebrek aan schoon drinkwater!

Soorten water

Voor iedereen die het rapport niet gelezen heeft: hou je vast. Voor de productie van één liter melk is 1.000 liter water nodig. Water om de koe te laten drinken, om het gras te laten groeien, om de melk te transporteren, om de verpakking te maken, etc. Natuurlijk is dit niet alleen maar schoon drinkwater, het is ook slootwater of grondwater voor bijvoorbeeld irrigatie. Het rapport onderscheidt daarom drie soorten waterverbruik: groen, blauw en grijs water. Groen water is grondwater dat op natuurlijke wijze aan de bodem wordt onttrokken. Blauw water is water dat voor irrigatie aan grond- en oppervlaktewater wordt onttrokken en grijs water is het extra water dat nodig is om vervuild water zo te verdunnen dat de waterkwaliteit binnen de gestelde normen komt.

Irrigatie bijzonder inefficiënt

Volgens mij is de meeste winst te behalen bij het ‘blauwe water‘. Irrigatie is over het algemeen bijzonder inefficiënt. Vijfenzeventig procent van het watergebruik in de wereld is voor agrarisch gebruik, de helft daarvan gaat tijdens het irrigatieproces verloren. Dat is nogal wat.

Nog even wat cijfertjes: voor de productie van één A4-tje papier is 10 liter water nodig. Een katoenen t-shirt is goed voor 2.700 liter water. Een glas wijn? 120 liter water. En er wordt 15.500 liter water gebruikt voordat er een kilo rundvlees in de winkel ligt. Je moet dat even hardop uitspreken: vijftien-en-een-half-duizend liter water… Niet zo verwonderlijk dus dat we in Nederland 2300 kubieke meter water per persoon per jaar ‘verbruiken’. 2,3 miljoen liter. Da’s bijna een olympisch 50-meterbad vol! Keer zestien miljoen inwoners.

Vegetariër worden

Overigens gebruiken we in Nederland bijna tweemaal zoveel water als de gemiddelde wereldburger (2300 t.o.v. 1243 m3). Dat het ook anders kan bewijzen de Duitsers (1545) Denen (1440) en de Britten (1245) en het zal ons niet verbazen dat het ook nog erger kan: de inwoners van de Verenigde Staten zitten op 2483 kubieke meter water per inwoner per jaar.

Nog even over dat rund. Je kunt beter varken (4.800), geit (4.000) of kip (3.900) eten. Of nog beter natuurlijk: vegetariër worden. Maar dan liever een kilogram aardappelen (900) dan een kilogram rijst (3.400) en zelfs voor een bruine boterham was 40 liter water nodig om deze te produceren.

Duizelt het u al? Mij wel. Dus: tot zover de cijfers, nu gaan we er wat aan doen!